Blog kulinarny

Wpisy

  • środa, 24 lipca 2013
    • Proste i sławne dania

      pizza

      Trudno sobie wyobrazić, ze słynna śpiewaczka Melba w jednym z luksusowych hoteli została poczęstowana deserem z pozoru banalnym, który do dziś jest legenda i podaje się go na wielkich przyjęciach. Melba nazwana tak na cześć diwy to po prostu waniliowe lody z owocami. Innym niezwykle sławnym daniem o niemal królewskiej renomie jest słynna surówka Coleslaw, która wbrew pozorom swojej nazwy wcale nie zawdzięcza żadnemu sławnemu człowiekowi, ale językowi flamandzkiemu, w którym zlepek słów brzmiących właśnie w ten sposób oznacza po prostu sałatkę z kapusty. W rzeczywistości to proste danie wywodzi się jeszcze ze starożytnego Rzymu, gdzie stanowiło dość popularna potrawę. Być może pochodzenie, a być może prostota smaku sprawiły, że jest to dziś jedno z najwykwintniejszych dań obiadowych. Równie prosta, a dziś osiągająca niebywała sławę jest pizza Margherita. Swoja nazwę zawdzięcza królowej Małgorzacie, która została poczęstowana takim daniem podczas wizyty na włoskim dworze. Tamtejszy kucharz uznał po prostu, że zwykły placek jest zbyt skromny dla koronowanej głowy i postanowił go ulepszyć smarując pomidorowym przecierem z ziołami i posypując serem. Królowa była tak zachwycona potrawa, ze użyczyła jej swojego imienia.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 15:00
    • Chilli con carne po polsku

      Chilli con carne w zasadzie pochodzi z Meksyku i południowej Ameryki, gdzie jada się je pasjami z uwagi na dodatek fasoli. Ten chleb biednych, jak się nazywa bogate w białko i kalorie ziarna dominuje we wszystkich krajach, w których większość społeczeństwa to ubodzy rolnicy, albo plemiona utrzymujące się z rękodzieła. Klasyczne chilli con carne to potrawa z fasoli i mielonego mięsa z dodatkiem pomidorów oraz ostrych przypraw. W polskich warunkach można ją przygotować w tej postaci, podając z frytkami czy ryżem posypane tartym serem i zapieczone, albo przygotować nieco zmodyfikowaną wersję. Jest to fantastyczne danie na przyjęcia, bo doskonale napełnia żołądek, a ponieważ jest pikantne sprawdza się razem z alkoholem. Tradycyjnie podstawę stanowi wołowa polędwica, jednak ponieważ jest droga i długo się gotuje można ją zastąpić wieprzowiną, a nawet kurczakiem. Koski mięsa panierowane w mące obsmaża się razem z cebulą, zalewa wodą i gotuje do miękkości. Pod koniec gotowania na 1 kg mięsa dodaje się po 2 puszki czerwonej fasoli, kukurydzy i pomidorów bez skórki. Przyprawy to kwestia uznania, ale z założenia powinno być chilli w proszku lub inna pikantna papryka. Całość warto pogotować. Takie chilli jest jak bigos, najlepsze następnego dnia z ciepłą bagietką.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 15:00
    • Prawdziwa francuska cebulowa

      Zupy w polskiej kuchni odgrywają znaczącą rolę, jednak przyzwyczailiśmy się do kilku dyżurnych smaków, jak pomidorowa, jarzynowa czy koperkowa latem, kapuśniak i ogórkowa zimą, a grzybowa na święta. Jest jeszcze kilka innych, jak odświętny rosół, barszcze czy grochowa, ale rzadko spotyka się na stołach prawdziwy francuski delikates, jakim jest zapiekana cebulowa. Jest to rzeczywiście zupa wykwintna godna najlepszych przyjęć chociażby z uwagi na składniki, cenę i smak. A także efekt wizualny. Do przygotowania cebulowej potrzeba 90 dkg cebuli, którą trzeba zeszklić na maśle z oliwą w ilości po 2 łyżki. Kiedy cebula jest biała dolewa się 250 ml białego wina, gotuje 3 minuty, po czym dolewa się do litra rosołu wołowego zależnie od pożądanej gęstości zupy. Kolej na półgodzinne gotowanie na małym ogniu pod przykryciem, a następnie dodanie soli, pieprzu i ewentualnie 60 ml koniaku lub brandy. Zupa właściwie jest gotowa. Pozostaje jeszcze przygotowanie grzanek. Plastry bagietki opieka się na złoto, naciera czosnkiem, posypuje natka i przykrywa serem, a następnie znów chwile zapieka. Przygotowaną zupę trzeba rozlać do kokilek żaroodpornych, na każdej położyć grzankę. Nieco tańsza wersja zupy na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=o9RAc3wyil0

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 14:59
    • Marcinek – niezwykłe ciasto z Podlasia

      Regionalne ciasta nie są niczym nietypowym i zapewne w każdym zakątku kraju znajdzie się coś, co nie jest znane powszechnie. Na Podlasiu króluje świąteczno-weselny Marcinek. Jego ewenement sprowadza się do tego, ze jest niezwykle prosty i poza spora ilością czasu, jaki potrzeba na jego wykonanie jest to ciasto nawet dla przysłowiowych dwóch lewych rąk. Oczywiście wprawna gospodyni, która doszła do perfekcji potrafi nawet z takiego placka zrobić prawdziwe arcydzieło, ale smak pozostaje smakiem, a wprawy można nabierać latami. Marcinek składa się z tradycyjnego kruchego ciasta, które można przyrządzić ze swojego własnego sprawdzonego przepisu, oraz śmietany ubitej z cukrem i sokiem z cytryny, ale wcale nie na sztywno, tylko na tyle gęsto, żeby nie spływała po powierzchni. Największą trudnością jest podzielenie ciasta na jak najcieńsze rozwałkowane placki. Im jest ich więcej tym lepiej, ale na początku można robić takie, jakie wychodzą. Ciasto na tym nie traci. Każdy placek piecze się oddzielnie kilka minut na rumiano. Kiedy ostygną, smaruje się je śmietaną i skleja, na wierzchu dociskając deską z obciążeniem. Ciasto musi postać kilka godzin, a najlepiej zrobić je dzień wcześniej, aby śmietana wsiąkła w placki. Szczegółowy przepis na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=fDFN8Qzl_p0

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 14:59
    • Produkty spożywcze z dyskontów: Lidl, Biedronka, Netto itd

      Każdy kto chce zdrowo i racjonalnie się odżywiać zadaje sobie pytanie gdzie zaopatrywać się w produkty spożywcze, warzywa, pieczywo.

      Każdy sam musi zastanowić się czy chce robić zakupy w dyskontach i sieciach spożywczych czy w osiedlowych sklepach.

      Ich liczba jest tak duża, że nie sposób ich brać pod uwagę.

      To jest plusem dyskontów spożywczych - bliskość i duża liczba sklepów.

      Każdy sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy woli luksusowe delikatesy jak Alma, Piotr i Paweł czy sieci dyskontowe jak Biedronka, Netto, Aldi, Marcpol, Lidl.

      Te drugie oferują produkty spożywcze i warzywa w niskich cenach. Dodatkowo kuszą ofertami z gazetek promocyjnych, w których pojawiają się dodatkowe, promocyjne obniżki. Gazetki promocyjne dyskontów można przeglądać w serwisach z gazetkami np. www.promocyjnegazetki.pl a także innych stronach, np z kuponami rabatowymi.

      Gazetka Lidl, Biedronka, netto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 14:57
    • Beza nie taka trudna

      Jednym z najlepszych tortów, jakie wymyślono w historii jest zapewne tort hiszpański. Oczywiście gusta bywają podzielone i każdy wymieni inny smak, kochając wersję śmietanową czy czekoladową, jednak tort hiszpański z pewnością zalicza się do światowej klasyki. Istotą tortu jest delikatna beza i lekko alkoholizowany krem kawowy, niestety właśnie ta beza stanowi zazwyczaj podstawowy problem. Kupienie gotowych blatów nie jest łatwe, więc warto poznać zasady pieczenia bezy i przynajmniej raz spróbować. Osoby, które pieką żółtkowe kruche ciasta mają problem z białkami, więc jest to idealna okazja, żeby po upieczeniu ciasta wykorzystać te białka. Podczas tworzenia bezy ważne są dwie rzeczy. Pierwsza z nich to proporcje. Ilość cukru powinna zajmować dwa razy tyle miejsca, co białka. Te ostatnie nie mogą być zimne z lodówki, ale o temperaturze pokojowej. Cukier dodaje się do już ubitej piany i miksuje aż powstanie lśniąca bardzo gęsta masa. Na koniec dodaje się łyżeczką mąki ziemniaczanej. Drugi ważny element to suszenie. Bezy nie piecze się jak ciasto, ale rozsmarowuje na papierze i suszy w temperaturze 100 stopni przy lekko uchylonym piecu. Czas suszenia to 1-3 godziny zależnie od grubości. Na filmie inny tort bezowy – Pavlova

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 14:49
    • Panierowane na przekąskę

      Przyjęcia, prywatki, imprezy sylwestrowe, grillowe party to okazje, w których przydają się drobne przekąski. Kiedy przez lokal przewija się spora grupa osób zahaczając o bufet zazwyczaj jedzenie znika w błyskawicznym tempie, a koszty takiej imprezy urastają do kolosalnych. Warto przy takich okazjach pomyśleć o panierowanych przekąskach. Zazwyczaj są tanie, mało pracochłonne a z powodzeniem zapełnią żołądki gości. Panierować można wiele rzeczy zależnie od tego, jaki jest aktualnie sezon. Najdłużej można kupić cukinię czy bakłażany, a przez cały rok osiągalne są pieczarki. Te ostatnie świetnie też sprawdzają się, jako faszerowane mięsem mielonym, cebula czy jajkiem i dopiero po faszerowaniu usmażone w panierce. Tę ostatnią tworzy tradycyjnie tarta bułka i jajko, ale jeśli chcemy dodatki chrupiące to bułka musi stanowić ostatnią warstwę. Osoby lubiące ekstremalne rozwiązania mogą się pokusić o panierowanie w sezamie, płatkach owsianych, kukurydzianych czy wiórkach kokosowych. Cukinia idealnie tez smakuje w cieście piwnym, które wykonuje się ze 100 g mąki, szklanki piwa i jajka z dodatkiem soli i łyżki oliwy. W cieście można też smażyć krążki cebuli, a panierować kalafiory, kawałki sera, albo kurczaka.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 14:48
    • Mini calzone, czyli pizza trochę inaczej

      Kto z nas nie lubi pizzy? Zapewne niewielki procent społeczeństwa nigdy jej nie próbował, a jeśli już to niewielu przyzna się, że nie jest smaczna. Niepodważalną zaletą jest możliwość tworzenia jej na dziesiątki sposobów, z warzywami, mięsem, owocami morza, rybami, wędliną czy na słodko. Zdarzają się modyfikacje z czekoladą, chociaż to już bardziej przypomina ciasto. Podstawowym elementem każdej pizzy jest drożdżowe ciasto, ser, oraz sos pomidorowy z dodatkiem oregano. Wykonanie dobrej pizzy w domu nie jest wcale proste, ponieważ sztuką bywa ciasto, które zazwyczaj za bardzo wyrasta, oraz odpowiedni piec. Kiedy chcemy zaskoczyć naszych gości a pizza jest idealnym rozwiązaniem smakowym można się pokusić o zrobienie włoskich mini calzone. Są to drożdżowe pierożki pieczone w piekarniku i faszerowane dodatkami, jakie zwykle układa się na pizzy. Zaletą calzone w wersji mini jest wygoda ich zjadania, bez potrzeby talerza, a jeden pojemniczek z sosem na środku stołu z powodzeniem spełni swoje zadanie. Ciasto przygotowuje się z rozczynu (suszone drożdże – 3 g, letnia woda 150 ml, cukier ½ łyżeczki, oliwa 1 łyżka) oraz 25 dkg mąki pszennej z odrobiną soli. Idealny jest sos jogurtowo-czosnkowy, albo z łyżki koncentratu i 8 suszonych pomidorów.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 14:47
    • Pieczywo – jeśli tak, to jakie?

      Świeży chlebek, chrupiące kajzerki czy jeszcze ciepła bagietka kuszą nas dziś w wielu piekarniach i hipermarketach. Do większości dań ciepłych nie obiadowych dodajemy takie pieczywo, ale czy to dobre rozwiązanie? Oczywiście chleba przestać jeść nie możemy, bowiem węglowodany są nam niezbędnie potrzebne, jednak powinniśmy wybierać go bardziej staranni, a nawet, jeśli ktoś nie lubi pumpernikla, czy grahamek z pewnością w ogromnej ofercie znajdzie coś dla siebie. Dziś możliwości są setki. Razowy chleb nie musi być wcale suchy i mało apetyczny, bowiem dodaje się do niego nasiona całkowicie zmieniając smak. Gdyby dokonać porównawczej analizy okazałoby się, że białe pieczywo szybciej prowadzi nas do starości, nadwagi, chorób i zatruć organizmu.  Wady białego pieczywa to, przede wszystkim mało błonnika tak cennego dla naszego układu pokarmowego, mało witamin i minerałów, których brak w białej mące, pozbawionej cennej zawartości w wyniku czyszczenia ziarna przed mieleniem, znacznie wyższa kaloryczność, szybkie psucie się, wysoki indeks glikemiczny, dużo chemicznych dodatków a także szybkie trawienie, co oznacza, że białe pieczywo syci na krótko.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 14:46
    • Sposób na zielone awokado

      Jak większość egzotycznych warzyw i owoców tak i awokado ma zwolenników oraz przeciwników. Jest to owoc o bardzo charakterystycznym smaku, w niczym nieprzypominający naszych słodkich jabłek, gruszek czy malin, ale z uwagi na bardzo dużo właściwości zdrowotnych warto po niego sięgnąć. Nie za bardzo nadaje się on do zjadania na surowo w czystej postaci, choć są i tacy, którym ten rodzaj smaku pasuje. Podobnie jak melony czy oliwki awokado ma swoich amatorów. Istnieje jednak wiele potraw, które pozwalają spożywać ten owoc z całkowicie zmienionym bukietem smaku. Najprostszą potrawę stanowi oczywiście klasyczna sałatka owocowa, w której znajdą się banany, owoce brzoskwini i ananasów albo winogrona. Tu ilość kombinacji ogranicza jedynie wyobraźnia. Inne zestawienia sałatkowe to np. dodatek mozarelli, albo chrupiącego boczku i zielonych liści szpinaku. Niewiele osób zapewne wie, że owoc ten jest bazą słynnego sosu-pasty meksykańskiej o nazwie guacamole. Pastę tworzy się rozgniatając miękkie owoce z dodatkiem soku limonki, siekanego czosnku i cebuli oraz sosu tobasco (https://www.youtube.com/watch?v=fTCRuyho0vQ). Można też dodawać zioła lub pokrojone pomidory. Guacamole to świetny dodatek do chipsów lub tortilli.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      marios86
      Czas publikacji:
      środa, 24 lipca 2013 14:45